Shany Abdallah Naji is een serie grafische werken die probeert de naamgevingstraditie in het gezin van de ontwerper nieuw leven in te blazen. Deze traditie, die verbroken werd bij aankomst in Israël uit Irak, bestaat uit het geven van een naam aan een pasgeborene en het toevoegen van de namen van zijn vader en grootvader. Dvora kwam dit pas onlangs te weten na het vinden van de immigratiepapieren van haar familie. Deze ontdekking maakte haar enthousiast en deed haar nadenken over hoe namen de veranderingen in traditie en cultuur kunnen omvatten, en het deed haar ook afvragen hoe haar eigen naam past in de afkomst van haar familie.
Shany Abdallah Naji is gemaakt met behulp van een mix van media en bestaat uit vier werken van 50x70 cm en één werk van 75x70 cm. De ontwerper heeft zich laten inspireren door Hebreeuwse kalligrafie uit 12e-15e-eeuwse manuscripten uit Irak, Jemen en Marokko. Deze werken zijn uniek vanwege hun vermogen om de naamgevingstraditie te belichamen en tegelijkertijd een brug te slaan tussen het verleden en het heden.
Het Midden-Oosten is altijd een ontmoetingspunt geweest voor oosterse en westerse culturen. Mensen hebben door de eeuwen heen gereisd, op zoek naar een nieuwe start, en met hen kwam hun familiegeschiedenis, verhalen, ideeën, idealen en tradities. Het verhaal van Dvora's grootmoeder - Juliette Abdallah Moshe - is daar een voorbeeld van.
Juliette emigreerde in 1951 met haar man en drie jonge zoons vanuit Irak naar Israël. Haar geboortenaam, Juliette Abdallah Moshe, en die van haar voorouders, bestond uit haar voornaam gevolgd door de namen van haar vader en grootvader. Bij aankomst in Israël werd haar naam veranderd in "Juliette Dvora" als onderdeel van het integratieproces. Hierdoor werd de traditie om de namen van kinderen te koppelen aan die van hun voorouders verbroken. Dvora kwam dit pas recent te weten na het vinden van de originele immigratiepapieren van haar grootmoeder. Deze ontdekking maakte haar erg enthousiast en deed haar beseffen dat een naam de veranderingen in traditie en cultuur kan omvatten, omdat het de namen van eerdere generaties binnen de familie bevat. Dit enthousiasme werd echter gevolgd door enkele vragen. Waarom verschilt de naam van Shany zo van de traditionele en diepgewortelde namen in de afkomst van haar familie? Waar en hoe past haar naam in dit geheel?
In dit project probeert Shany Dvora de naamgevingstraditie nieuw leven in te blazen die nog steeds leefde in de tijd van haar grootmoeder's geboorte. Ze doet dit door beelden te verweven in Hebreeuwse kalligrafie, geïnspireerd op 12e-15e-eeuwse Hebreeuwse manuscripten uit Irak, Jemen en Marokko. Met Shany Abdallah Naji wil de ontwerper een eerbetoon brengen aan haar familiegeschiedenis en tegelijkertijd de waarde van tradities en culturele erfgoed benadrukken.
Shany Abdallah Naji is bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie Grafisch Ontwerp, Illustratie en Visuele Communicatie in 2021. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit, professionaliteit, technische kenmerken en innovatie. De werken van Shany Dvora worden bewonderd om hun sterke technische eigenschappen en prachtige artistieke vaardigheid, en ze roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.
Shany Abdallah Naji is een uniek en betekenisvol grafisch werk dat de naamgevingstraditie van Shany Dvora's familie eert en tegelijkertijd een brug slaat tussen het verleden en het heden. Met haar kunstwerken wil de ontwerper de waarde van tradities en cultureel erfgoed benadrukken en ons laten nadenken over de rol van namen in onze persoonlijke geschiedenis en identiteit.
Projectontwerpers: Shany Dvora
Afbeeldingscredits: Shany Dvora
Projectteamleden: Shany Dvora
Projectnaam: Shany Abdallah Naji
Projectklant: Shany Dvora